Peutercentrum - Website Joannes XXIII

Ga naar de inhoud
Het Peutercentrum
"Een slimme start voor jonge kinderen!"

Het Peutercentrum

Het Peutercentrum: een slimme start voor jonge kinderen! Een goede start op de basisschool is van groot belang. In de eerste jaren van hun leven maken kinderen een snelle ontwikkeling door waarin ze van alles leren. Kinderen van 2 1/2 tot 4 jaar leren op het peutercentrum spelenderwijs en worden zo goed voorbereid op de basisschool. Onze school biedt voor- en vroegschoolse educatie aan in ons peutercentrum.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)
Wat is voor- en vroegschoolse educatie?
Kinderen met een risico op achterstanden krijgen via speciale programma’s extra aandacht voor hun ontwikkeling. Zo kunnen ze goed van start op de basisschool. Voorschoolse educatie wordt aangeboden op de peuterspeelzaal of op de kinderopvang. Vroegschoolse educatie wordt gegeven in groep 1 en 2 van de basisschool. Schoolbesturen werken hiervoor samen met het gemeentebestuur. Bij zowel voor- als vroegschoolse educatie is het betrekken van ouders zeer belangrijk.

Ons peutercentrum bevindt zich in het fraaie schoolgebouw van basisschool Joannes XXIII. Het peutercentrum Joannes XXIII geeft optimale kansen voor kinderen om zich te ontwikkelen. Wij hebben hoeken met veel speelgoed, ook aansluitend op het thema waar wij mee bezig zijn. In het peutercentrum is voor iedereen een plek! Er is van ieder kind en van iedere pedagogisch medewerker een foto aanwezig. We zijn beleefd, vriendelijk en open tegen elkaar. De handpoppen Tijger en Aap worden veel gebruikt. De kinderen leren samenspelen, wachten op zijn of haar beurt, leren opruimen, speelgoed delen, zingen, knippen, plakken, verven en nog veel meer!!
De pedagogisch medewerkers stimuleren de kinderen om verschillende activiteiten te ondernemen. Zo leren ze spelenderwijs alle vaardigheden die nodig zijn op de basisschool.

Peutercentrum Joannes XXIII heeft een buitenruimte waar de kinderen lekker kunnen fietsen, rennen en in de zandbak spelen. Ook binnen zorgen wij voor een veilige en gezellige speelplek. We spelen ook 1x per week in de speelzaal op de basisschool. Naast het spelen en leren op de groepen, maken we ook vaak uitstapjes die passen bij de thema’s. Zoals een bezoek aan de kinderboerderij of het museum. Om de taalontwikkeling extra te stimuleren werken wij samen met de VoorleesExpress en de bibliotheek.
Elk jaar proberen wij het schooljaar feestelijk af te sluiten met alle ouders en kinderen!

De doorgaande lijn naar de basisschool is belangrijk voor uw kind. Wij werken nauw samen en overleggen over het programma en het pedagogisch beleid. De kinderen werken op de basisschool en het peutercentrum met dezelfde thema's. De meeste kinderen stromen door naar basisschool Joannes
XXIII.

Het peutercentrum betrekt, net als de basisschool, ook de ouders bij de ontwikkeling van de kinderen.
De pedagogisch medewerkers van onze voorschool werken dus veel samen met de leerkrachten uit de groepen 1-2 van de Joannes XXIII. Zij werken met hetzelfde programma: "Ik & Ko" voor de groepen 1 en 2 op de basisschool en “Puk en Ko” voor de peuters in de Voorschool. Daardoor is er een doorgaande leerlijn voor kinderen die van het peutercentrum naar de basisschool gaan.

Inschrijven:
U kunt uw kind inschrijven als het 2½ jaar is op de website spelenderwijs. Inschrijven doet u dus niet via de basisschool.
Het peutercentrum is vanaf 1 januari 2020 onderdeel van Samen Kinderopvang.
Informatie over de tijden en groepen binnen het peutercentrum binnen onze eigen school vindt u op de website.

Peutercentrum Joannes XXIII
Neckardreef 115
3562 CM Utrecht

Terug naar de inhoud